Визија 2016 – Нова агенда за будућу владу


 

У уторак 1. новембра у Сокобањи Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и Стална конференција градова и општина (СКГО) организовали су други округли сто „Визија 2016 – Нова агенда за будућу владу“. Циљ овог пројекта је пронаћи заједнички одговор на питање „Шта треба урадити за српску економију током мандата нове владе“.
 


Никица Маринковић из Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ позвао је учеснике скупа да буду отворени и конструктивни. Он је навео да према њиховом истраживању о стању предузетништва у Источној Србији 54 одсто радно активног становништва у Сокобањи ради у сивој зони.


Слађана Грујић, секретар одбора за локални економски развој у Сталној конференцији градова и општина навела је да се општине сусрећу са разним проблемима који су најчешће правне природе. Проблем је и недовољан ниво сарадње са државом и њеним институцијама, као и стручност кадра који ради у локалним самоуправама. Према њеном мишљењу три су стратешка циља којим држава треба да се бави: сива економија, образовање и инфраструктура јер је то предуслов развоја.


Виолета Јовановић, извршни директор Националне алијансе за локални економски развој навела је пројекте које ова организација ради, а који олакшавају и појефтињују рад привреде. То су анализе пореза, доприноса, локалних комуналних такси..Према њеном мишљењу хитно се морају донети неке мере које ће смањити проценат сиве економије.


НАЛЕД ће од свих предлога учесника округлог стола „Визија 2016“ направити документ који бити представљен Влади Србије. После првих 100 дана рада владе НАЛЕД ће „подвући црту“, видети шта је од ставова привреде уважено и колико се примењује.


Александар Јанковић, секретар удружења предузетника Сокобање рекао је да је у Сокобањи некада радило око 800 радњи, док је данас тај број свега 500. Просечан радни век предузећа у Соко бањи је 2,5 година,а свега неколико процената ради дуже од деценије.


„Имамо мали број производних радњи, а чини ми се много незнања код оних који започињу посао. Проблем је и тај што имамо пуно оних који раде само у туристичкој сезони. Последњих годину дана многи привредници су се једноставно повукли, отпустили раднике и сада сами раде у својим фирмама“, објаснио је Јанковић.


Према његовом мишљењу требало би да се опорезује само порез на имовину и порез на зараде. Удружење предузетника Соко бање је и за укидање локалних комуналних такси, али и за увођење предузетништва у школе јер је садашњи нови знања код власника малих и средњих предузећа доста низак. Проблем је и то што многе новоотворене радње раде као нелојална конкуренција јер почињу посао са непријављеним радницима, не издају фискалне рачуне...


„Ми пратимо све што Налед ради, и могу да кажем да се слажемо са свим иницијативама“, навео је Александар Јанковић.


Бобан Илић, заменик председника општине Сокобања похвалио је „Визију 2016“ као одличну иницијативу и рекао да су они упознати са свим проблемима привреде у овој општини.


Зоран Миловановић, испред општинског одбора СПС-а изразио је незадовољство тренутом ситуацијом, и рекао да људи све мање верују удружењима и партијама. Према његовим речима СПС ће се залагати за туризам, који је по њему за сада на задовољавајућем нивоу, и пољопривреду.


„Било би одобро основати општинску привредну комору, мислим да би била изузетно важно“, сматра Миловановић.


Шефица канцеларије за локални економски развој Сокобање рекла је да приватници немају јаку свест о удруживању, као и да многи то користе као „полигон за политичко деловање“. Пролем је, према њеним речима, и то што локалне самоуправе имају ограничена овлашћења.


„Превасходно смо орјентисани на туризам, и мислим да би било добро да се измени закон о бањама. Потребна је и боља стратегија за туризам, јер се у овој најновијој не помиње бањски туризам. За привреду би било добро да се смањи и диференцира стопа пореза на добит“, објаснила је шефица канцеларије за локални економски развој.


Саша Дрљача, испред општинског одбора ДС-а истакао је проблем у раду комуналних предузећа.


Савић Горан из сектора за финансије општине Сокобања рекао је да макроекономски оквир није креиран тако да буде стимулативан за инвеститоре,али и да даје подршку привредницима.


Представница општинског синдикалног већа навела је као проблем недостатак дијалога са привредницима, као и то што закони нису прецизно регулисани.


„Сматрам да треба инспекције спустити на општински ниво. Проблем је и пробни рад, који се злоупотребљава, али и то што је мобинг у порасту“, навела је представница општинског синдикалног већа.


Представник Нове Србије предложио је да се ПДВ наплаћује по реализацији, као и да се смање порези и доприноси на зараде.


Привредници су се још и жалили на лошу пореску политику, лошу инфраструктуру, која утиче и на мање приходе од туризма, проблем недостатка породилишта.

Извор и фотографије: http://www.naled-serbia.org

ddd