Jавно-приватно партнерствo Америчке агенције за међународни развој (USAID), општине Сoкобања и Koмплекса СОКО-ТЕРМЕ

Десеторо младих туристичких радника из Сокобање добиће свој први посао у новоотвореном Хотелу Сокобања захваљујући јавно-приватном партнерству  Америчке агенције за међународни развој (USAID) општине Сoкобања и Koмплекса СОКО-ТЕРМЕ, једном од највећих хотелијерских предузећа у овој општини превасходно окренутој туризму.На званичној конференцији кандидатима су се обратили Димитрије Лукић-председник општине Сокобања, Мајкл Пилсбери-директор програма за јачање економске сигурности америчке агенције за међународни развој, Зорица Лабудовић-министарство омладине и спорта шеф одсека за сарадњу са младима, Милан Милојевић директор новог спа центра у Сокобањи и Миодраг Костић испред агенције Веза која ће вршити обуке кандидата.
Кандидате пре самог запослења у наредном периоду очекују интервјуи, обуке практичне и теоријске. Од посебног је значаја зато што сам Акциони план пружа конкретне акције које су директно окренуте младима а тичу се подизања капацитета незапослених. Овом приликом млади имају шансу да се изборе са све захтевнијим тржиштом рада.


USAID и Хотел Сокобања су обезбедио подршку за обуку 50 младих људи, који су се пријавили након јавног позива за учешће у пројекту. Будући туристички радници ће током трајања професионалне обуке стећи своје прво радно искуство и усавршити знања неопходна за успешно бављење угоститељством, а десеторо најуспеснијих добиће прилику да заснује стални радни однос у Хотелу..Ово јавно-приватно партнерство је склопљено у оквиру имплементације локалног Акционог плана за развој омладинског предузетништва, стратешког документа за решавање проблема незапослености код младих, који је општина Сокобања усвојила 2012. године у сарадњи са Пројектом за јачање економске сигурности USAID.Програм обука је део ширих напора које USAID предузима на смањењу незапослености код младих у Србији и помоћ су општини Сокобања да задржи младе стручњаке и започне бржи економски развој заснован на туристичкој индустрији.Од 2007. године до данас, 33 општина широм Србије усвојиле су Акционе планове за развој омладинског предузетништва који су помогли да више од 15,000 младих има корист од програма и активности осмишљених у циљу убрзања економског опоравка
Србије.

ddd