Милион франака за бољу наплату пореза на имовинуНемачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) саопштила је да са Националном службом за запошљавање (НСЗ) почиње пројекат који ће подржавати градове и општине у ажурирању и проширењу базе обвезника пореза на имовину.

Како се наводи, кроз овај пројекат у који ГИЗ улаже 36.000 ЕУР, привремено, ће бити запослено 40 људи који ће проћи обуку и ажурирати базе података на терену.

Додаје се да у оквиру заједничке сарадње ГИЗ обезбеђује новац за финансирање зарада додатно ангажованих сарадника, док ће НСЗ изабраним општинама обезбедити одговарајућа лица са своје евиденције незапослених који ће радити ажурирање пореске базе података.

- Редовни приходи од пореза на имовину доприносе финансијском јачању и већој самосталности локалних самоуправа у Србији. Првих пет општина које, после ажурирање базе података о имовини, највише повећају обухват пореза на имовину поделиће бесповратни фонд од милион швајцарских франака - казао је вођа пројекта у ГИЗ-у Александер Грунауер.

Он је како се наводи у саопштењу, казао да је обухват код пореза на имовину, у завиности од општине до општине, од 10 до 60% мањи од могућег, па би повећање броја обвезника донело више новца у касе градова и општина без повећања стопа по којима би грађани плаћали ту врсту пореза.

- Фонд од милион франака за општине обезбедили смо заједно са Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу, и општине ће самостално моћи да одлуче за шта желе да потроше новац, али ће то морати да буде у развојне сврхе - навео је Грунауер.

У саопштењу се додаје да у овој фази пројекта учествује девет општина из источне Србије, Неготин, Књажевац, Голубац, Велико Градиште, Мајданпек, Зајечар, Сокобања, Бољевац и Кладово.
ddd