Општина Сокобања потписала Споразум о привилегованом партнерству у оквиру GIZ IMPACT пројекта

Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) потписала је 11. октобра, у оквиру пројекта IMPACT, споразум о привилегованом партнерству са осам општина у Србији, чији је циљ измена и ажурирање акционих планова у области заштите животне средине.
Општине Алибунар, Апатин, Кнић, Мерошина, Љубовија, Ражањ, Сокобања и Врњачка Бања добиће статус привилегованог партнера за саветодавну и техничку помоћ у области управљања отпадом и отпадним водама, изјавила је Танјугу представница GIZ IMPACT пројекта Марија Тапушковић.
Она је подсетила да је прошле године потписан споразум са пет пилот општина - Александровац, Бела Црква, Крупањ, Куршумлија и Свилајнац, у којима се ради анализа количине и састава отпада и отпадних вода.
Како је објаснила, на основу тога ће доћи до резултата који се могу искористити за израду пројеката, било да су у питању рециклажни центри или постројења за биомасу за добијање енергије.
Тапушковићева је навела да то све зависи од података које добију о томе шта једна општина производи највише од отпада и на основу тога ће се одрадити пројекти у области управљања отпадом и отпадним водама.
Она је казала да тих осам општина, са којима је данас потписан споразум, имају могућност да сарађују са пилот општинама и да нихова знања у тим областима примене и код себе.
- Нама је основни циљ да се идеја мерења количине и састава отпада, на основу којих се добијају релевантни подаци, који даље могу да се искористе за инфраструктурне пројекте, примене и у тим општинама и да дође до решења која ће бити економски и друштвено исплатива и општини донети корист - објаснила је Тапушковићева.
Она је додала, да је суштина пројекта да општине функционишу као предузећа која ће схватити да отпад и отпадне воде имају вредност.
Како је навела, општине такође могу да учествују у свим радионицама и семинарима, који се организују за пилот општине, а тичу се што бољег управљања и јачања капацитета у области заштите животне
ddd