Општини Сокобања одобрен пројекат за финансирање из позива ЕУ - Exchange 3

Делегација Европске уније у Републици Србији и Стална конференција градова и општина организовали су 25. марта 2011. године церемонију свечаног потписивања уговора са градовима/општинама којима су одобрени пројекти на основу другог позива у оквиру EXCHANGE 3 програма.


Димитрије Лукић, председник општине Сокобања, овом приликом је потписао уговор у вредности од
117.348,12€ којим ће бити финансирана имплементација пројекта „Здраво место за здраве инвестиције“. Предлог пројекта припремило је Одељење за привреду и локални економски развој општине Сокобања у сарадњи са словеначком консултанском кућом „Оикос“ . Циљ пројекта је да се у складу са могућностима за дугорочни развој бањског туризма направи оквир за будуће инвестиције у приватну и јавну инфраструктуру. Пројекат „Здраво место за здраве инвестиције“ један од два пројекта у источној Србији који ће бити финансиран из овог позива.
 
Њ.Е. Винсент Дежер, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији је навео је овом приликом да је 2011. година веома важна за Србију, година током које много тога треба да се уради, али и да Србија има капацитет да добије статус кандидата за чланство у Европској унији.
Други позив је расписан 18. јуна 2010. године, а пројекти за циљ имају јачање капацитета локалних власти за унапређење услуга и стимулисање локалног развоја у складу са развојним приоритетима. Рок за доставу пројеката је био 20. септембар 2010. године, а укупно је на конкурс примљено 105 предлога пројеката. Тим састављен од локалних и међународних стручњака спровео је техничку и финансијску процену и за финансирање је одабрано 38 предлога пројеката чија ће имплементација трајати од 12 до 15 месеци.
Носиоци пројекта могли су бити само локалне власти (град, општина или градска општина) из Републике Србије и морали су да конкуришу са најмање једном партнерском локалном самоуправом (град, општина, градска општина) са територије Републике Србије или из државе чланице Европске уније. Поред обавезних партнера, као партнери су могли учествовати и НВО регистроване у Србији, развојне агенције регистроване у Србији, организације/институције које су делимично/потпуно финансиране из републичког или градског/општинског буџета, као и регионалне власти из земаља чланица ЕУ.
Пројекти су одобрени следећим градовима/општинама: Панчево, Врање, Ужице, Нови Сад, Краљево, Крушевац, Деспотовац, Мерошина, Ариље, Горњи Милановац, Бачки Петровац, Велико Градиште, Параћин, Ћуприја, Аранђеловац, Вршац, Барајево - Београд, Бела Црква, Свилајнац, Беочин, Бач, Стара Пазова, Пирот, Земун - Београд, Палилула - Београд, Рума, Бујановац, Чајетина, Сврљиг, Савски Венац - Београд, Уб, Коцељева, Бела Паланка, Сокобања, Кикинда, Кула, Куршумлија и Сјеница.
Величина донације износи између 100 000 и 300 000 евра за финансирање подршке, студијских посета и мањих инвестиција (до 50.000 евра). Укупна вредност одобрених пројеката је 6.829.654 евра, од чега 6.006.368 евра представља допринос ЕУ, док износ од 823.285 евра представља допринос локалних самоуправа.

Више информација на: http://www.skgo.org/reports/details/967
ddd